SMF - Just Installed!

Trzy tysiące na kawę i nowy tydzień

Started by klarikafoolish, May 27, 2026, 02:25 AM

Previous topic - Next topic

klarikafoolish

Nie powiem, że jestem hazardzistą. Hazardziści stoją pod Żabką o 8 rano, próbując zaciągnąć fajkę od przechodnia. Ja? Jestem grafikiem, który nie wyspał się przez deadline, a teraz siedzi z laptopem na kuchni, bo dzieciaki poszły do szkoły, a żona jest na zmianie.

To była zwykła, szara środa.

Pamiętam, że lało jak z cebra. Za oknem nic nie widać. W dżinsach mam jakieś resztki z wypłaty – może stówkę, może dwie. I nuda, ta specyficzna nuda, kiedy masz ochotę coś rozwalić albo chociaż zrobić coś głupiego.

Właściwie to nie wiem, jak tam trafiłem. Wchodzę na maila, potem jakaś reklama, potem kolejny link. I nagle jestem na stronie, gdzie wszystko miga na niebiesko i złoto. Kiedyś grałem w pokera z kumplami przy piwie. Ale to było lata temu. Teraz zamiast kumpli mam kubek parującej kawy i chrapanie psa pod stołem.

Zarejestrowałem się w ciągu trzech minut. Nie dlatego, że chciałem wygrać fortunę. Po prostu – odpaliłem jakąś maszynę, a ona zagrała jak stary automat w budce z lodami nad morzem.

vavadaa – pomyślałem wtedy. Dziwna nazwa. Ale w tym momencie nie miało to znaczenia.

Liczyło się tylko to, że ekran eksplodował kolorami. Motyw dżungli. Małpy, banany, złote posągi. Wrzuciłem dwadzieścia złotych, żeby zobaczyć, jak to działa. Nie spodziewałem się niczego.

Pierwsze dziesięć spinów – nic. Zaczynałem już klikać, żeby zamknąć kartę, bo pomyślałem, że to strata czasu. No wiesz, typowe: obiecują grę, a tu tylko zabierają kasę.

Ale wtedy, przy jedenastym spinie, spadły trzy identyczne symbole.

Nie wiem, czy kiedykolwiek to czułeś. To takie ukłucie w mostku. Mieszanka zaskoczenia i "co do cholery?". Małe wygrane, coś około pięćdziesięciu złotych. Pomyślałem – fajnie. Mógłbym wypłacić i kupić żonie kwiaty, bo ostatnio się kłóciliśmy o ten bałagan w salonie.

Nie wypłaciłem.

To była moja pierwsza głupota.

Kliknąłem dalej. Zmieniłem grę na coś z egipskim motywem. Piramidy, skarby, faraonowie. Nagle kwota na koncie zaczęła rosnąć. Szybko. Najpierw sto, potem trzysta, potem pięćset złotych. Serio, czułem się jakby ktoś włączył inny wszechświat. W realu za oknem lało, auto stało rozwalone pod blokiem, a na wirtualnym koncie miałem więcej hajsu niż w portfelu przez ostatnie dwa tygodnie.

I wtedy stało się coś, czego nie zapomnę.

Dostałem rundę bonusową. Trzy skarby. W tej grze to oznaczało, że losujesz darmowe spiny z mnożnikiem. Pamiętam, że wstrzymałem oddech. W kuchni zgasło światło – przepięło gdzieś w skrzynce. Nawet pies się obudził i spojrzał na mnie, jakbym zwariował. Siedziałem w półmroku, z tą poświatą laptopa na twarzy.

Pierwszy spin – mnożnik x2. Drugi – x3. Trzeci, czwarty... a potem nagle wszystkie linie zapłonęły.

Dźwięk? Taki jakbyś wygrał na loterii w filmie z lat 90. Coś w stylu "bling, bling, blong!" i te wszystkie światełka.

Spojrzałem na saldo.

Trzy tysiące dwieście złotych.

Dosłownie na chwilę przestałem oddychać. Nie dlatego, że to były wielkie pieniądze – wiesz, za tyle nie kupisz samochodu ani nie polecisz na wakacje. Ale to była kwota, która pojawiła się z niczego. Z nudów. Z dwudziestu złotych.

W mojej głowie od razu włączył się tryb "chcesz więcej". Hazardzista we mnie szepnął: "Kliknij jeszcze raz, może będzie dziesięć tysięcy".

Ale w tym momencie usłyszałem klucz w drzwiach.

Żona wróciła wcześniej, bo zmienili jej grafik. Wchodzi, mokra, zmęczona. Patrzy na mnie, potem na laptopa. Mówi: "Znowu pracujesz?"

A ja patrzę na nią i mówię: "Nie. Zamknij oczy, proszę."

Nie wiem, czemu to powiedziałem. Może dlatego, że chciałem to przetrawić sam. Może dlatego, że nie wierzyłem, że to prawda.

Zamknęła oczy. A ja nacisnąłem "Wypłać".

Całość. Trzy tysiące dwieście. Na kartę, natychmiast.

Dopiero wtedy odetchnąłem.

vavadaa – mignęło mi jeszcze raz, zanim zamknąłem kartę. I pomyślałem, że to miejsce jest jak narkotyk. Ale dziś, akurat dziś, to ja go przechytrzyłem.

Pokazałem żonie telefon. Powiedziała "Żartujesz?" i sprawdzała aplikację bankową przez pięć minut, myśląc, że to jakiś błąd.

Potem... no cóż. W sobotę pojechaliśmy do restauracji, której normalnie nie moglibyśmy sobie pozwolić. Zamówiłem stek, a ona martini. I powiedziała mi coś, co zapamiętam: "Czasem nawet głupia nuda może przynieść coś dobrego."

W poniedziałek kupiłem nowy fotel biurowy. Stary miał wygięte sprężyny i bolały mnie plecy po ośmiu godzinach rysowania tych głupich banerów dla klientów. Resztę wrzuciłem na wakacyjne konto.

Co z tego wyniosłem? Nie, nie stałem się graczem. Nie szukam tego uczucia codziennie. Ale nauczyłem się, że czasem przypadkowy wieczór, deszcz za oknem i zwykłe "a co mi tam" może dać ci historię do opowiadania przy piwie.

Nie mówię, żeby każdy tak robił. To był fart. Czysty, niezasłużony fart.

Ale kurczę, jak miło było poczuć się przez chwilę jak ten dzieciak, który znajduje banknot w starej kurtce.

I wiecie co? Do dzisiaj mam zrzut ekranu z tamtego wieczoru. Leży w folderze "Fajne". Czasem otwieram, patrzę i uśmiecham się.

A na vavadaa – nie wchodziłem już od miesiąca. I chyba nie wejdę. Bo ta historia jest za dobra, żeby ją psuć drugim razem.